Palmpasenstok

dinsdag 20 maart 2018

Vandaag hebben alle kinderen van groep 1 t/m 8 elkaar geholpen een Palmpasenstok te versieren.

De Palmpasenstok vertelt eigenlijk het verhaal van de laatste week van het leven van Jezus. Het is een kruis om eraan te herinneren dat Jezus aan het kruis is gestorven. Op de stok zit een broodhaantje. Het brood herinnert aan het laatste avondmaal van Jezus, waar hij het brood brak en deelde met zijn discipelen.
De haan herinnert aan de voorspelling die Jezus aan Petrus doet tijdens dat laatste avondmaal, dat voordat de haan de volgende ochtend driemaal zal kraaien, Petrus Jezus zal verloochenen. Hoewel Jezus wordt verraden door Judas, wordt hij ook door Petrus verloochend. Nadat Jezus de volgende ochtend is gearresteerd en Petrus erop wordt aangesproken dat hij bij Jezus hoort, zegt hij -waarschijnlijk uit vrees voor zijn eigen leven-  dat hij hem niet kent. Vlak daarna kraait de haan.
Bij het verhaal over de dood van Jezus hoort ook het verhaal van Judas, die Jezus verraad voor '30 zilverlingen' Daarom hangt er een slinger van 30 rozijnen of andere gedroogde vruchten aan.
Jezus had 12 volgelingen die het dichts bij hem stonden, de 12 apostelen. De verwijzing naar deze apostelen is een slinger met 12 noten of pinda's.
Vaak hangen er ook eieren aan, vanwege het komende paasfeest. De eieren staan voor een nieuw begin. Het verhaal van Pasen is eigenlijk ook een verhaal van een nieuw begin. Omdat bij ons geen palmbomen groeien, is de eveneens altijd groen blijvende buxus daarvoor in de plaats gekomen. De buxus takjes staan symbool voor de palmbladeren, waarmee Jezus op Palmzondag op weg naar de stad Jeruzalem werd bejubeld.

Toen de stokken helemaal af waren zijn de kinderen in kleine groepjes het dorp in gegaan om de oudere dorpsgenoten te verassen met dit prachtige symbool.
(foto's staan in het fotoalbum elders op de site)